Skip to content

Ősök Fája

A műtárgyról...

A Fa minden növényi jelkép közül a legösszetettebb jelentésű egyetemes szimbólum.
Őseink nagy tiszteletben tartották a Fát, már az elnevezésekből is kiderül jelentősége: Ősök fája, Életfa, Világfa, Világtengely, Égig érő fa (kozmikus fa), Sámánlétra.
Élet és halál, az örök fejlődés és növekedés, folytonos megújulás jelképe, istenek növényi megtestesülése, lakhelye, üzenetek közvetítője.

A Világfa fészekkoronáján a Nappal és a Főnixxel

Főnix. Szoláris, mitikus madár. Tűzben elégő és hamvaiból megújuló lény. A Nap halálának és újjászületésének képe. A keresztény kultúrában az örök élet és a feltámadás jelképe, Krisztus-szimbólum. Kínában a négy szent élőlény egyike.        (Sárkány, Főnix, Egyszarvú, Teknősbéka)

Érdekes részletek

A fát őrző kígyó vagy sárkány a megszerzendő „gyümölcs”, átvitt értelemben a Bölcsesség elérésének nehézségét jelenti.

A Világfa (világtengely) a világ közepén, a világhegyen áll, és összeköti a kozmosz három világát (gyökerek: Alvilág, törzs: Középső világ, korona: Felső világ), az égbolt déli és északi pólusát, valamint a négy égtájat, végül egyesíti a négy elemet. A földből nő, az égre tör, fejlődéséhez kell a nap (tűz) fénye és melege, víz és levegő.

Válaszd, amit szeretsz...

VETÍTŐ

Ősök Fája

Válaszd azt, amit igazán szeretsz...

Más, Érték, Ajánlat

Dobok

A természeti népek varázsolnak jósolnak, gyógyítanak, híreket „szállítanak” vele, ünnepeken kiséretül szolgál.

Sárkányok világa

Az ősi tudás őrzője. A legfőbb bölcsesség, a halhatatlanság és a gyógyító erő birtokosa, az időjárás és a termékenység ura.

Gyermekuszoda

Az őselemek élő világot teremtő ereje több szférában megmutatkozik. A légben a madarak tánca a négy őselem körforgását szimbolizálja. A valós és kitalált lények a gyermeki látás tükrében elevenednek meg.