Dobok...

Információ Sámándob műtárgyról

A természeti népek esőt varázsolnak, jósolnak, gyógyítanak, híreket „szállítanak” a dobokkal, az ünnepek ritmusát, hangulatát ez az ősi hangszer szolgáltatja. Tihanyi Zsuzsannánál is a „Szertartás” része. … ”A táltosdob kerámiává égett bőre nem hangjával, hanem plasztikai-képi erejével szól.” … (Bakonyvári M. Ágnes)

A műtárgy leírása

A szertartások elengedhetetlen „szereplője”.
A Mindenséget szimbolizálja: – formája kerek vagy tojás alakú, – bőrének rajza a kozmosz (csillagképek,  – életfa, világfa, a világképre utaló jelek) – hangja a Teremtés ősi hangja, – kozmikus ritmus, mennydörgés.
Bőrszíjak száma 7 vagy 9 a lelki felemelkedés lépcsőfokait szimbolizálja. Rajta lévő termések a tudás gyümölcsei. 

Érdekes részletek

A természeti népek esőt varázsolnak jósolnak, gyógyítanak, híreket „szállítanak” a dobokkal, e kultikus hangszerekkel adják meg az ünnepek ritmusát, hangulatát.

Válaszd, amit szeretsz…

VETÍTŐ

Dobok...

Válaszd azt, amit igazán szeretsz...

Más, Érték, Ajánlat

Sárkányok világa

Az ősi tudás őrzője. A legfőbb bölcsesség, a halhatatlanság és a gyógyító erő birtokosa, az időjárás és a termékenység ura.

Ősök fája

A Fa minden növényi jelkép közül a legösszetettebb jelentésű egyetemes szimbólum. Élet és halál, az örök fejlődés és növekedés, folytonos megújulás jelképe, istenek növényi megtestesülése, lakhelye, üzenetek közvetítője.

Gyermekuszoda

Az őselemek élő világot teremtő ereje több szférában megmutatkozik. A légben a madarak tánca a négy őselem körforgását szimbolizálja. A valós és kitalált lények a gyermeki látás tükrében elevenednek meg.